MAGYARORSZÁG RÉSZVÉTELE A LIPCSEI KÖNYVVÁSÁRON

 

agyarország 1999-ben is részt vesz a - március 24. és 28. között megrendezésre kerülő - Lipcsei Könyvvásáron. A múlt évben több mint 25 országból mintegy 1800 kiadó, 1350 bejegyzett újságíró és 47000 látogató vett részt a régi hagyománnyal rendelkező vásáron, amely időközben új helyszínre költözött (Lipcse, 'Neue Messe'). A magyar részvétel, amelyet akár az év legjelentősebb eseményét, a Frankfurti Könyvvásárt bevezető rendezvénynek is tekinthetünk, a Frankfurt '99 Kht. és a Magyar Könyvkiadók Egyesülete (MKKE) együttműködésének köszönhető. Ennek megfelelően hangsúlyt kap a lipcsei bemutatkozás előkészítő szerepe is. Nem csupán könyvek kiállításáról van szó ez alkalommal, hanem önálló programok szervezéséről is Lipcsében és környékén.

A város kedvező földrajzi helyzetének köszönhetően különösen nagy számban jelennek meg itt a közép-kelet-európai térségben élő írók, így a könyvvásár tapasztalatszerzésre, közös projektek kidolgozására és egymás támogatására is kitűnő alkalmat teremt. Ezen kívül élni kívánunk azzal a lehetőséggel is, hogy a vásárhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón - amelyre 1999. március 26-án a 'Neue Messe' Sajtótermében kerül sor - felhívjuk a figyelmet Magyarország őszi frankfurti szereplésére.

Már Lipcsében is komolyan vesszük a "Magyarország határtalanul" szlogent, hiszen egy magyar-német származású író is bemutatkozik a rendezvényeken. Azért is esett a választás Michaelisz Józsefre, mert az 1999-es Lipcsei Könyvhét középpontjában a gyermekirodalom bemutatása áll. Michaelisz a magyarországi németség legismertebb és minden bizonnyal egyik legsikeresebb képviselője.

Úgy gondoljuk, hogy Janikovszky Éva és Lázár Ervin meghívásának indoklására nincs szükség.

 

--------------------

 

RENDEZVÉNYEK LIPCSÉBEN, DREZDÁBAN ÉS BERLINBEN 1999 MÁRCIUSÁBAN

1999. március 25.
Lipcse

11 óra "Lipcse olvas" - résztvevők: Janikovszky Éva, Lázár Ervin, Michaelisz József.
Helyszín: 2. csarnok, 3. színpad
16 óra Dalos György bemutatja Ficsku Pált.
Helyszín: 3. csarnok, 2. színpad


Drezda
20 óra
Magyar Est. Felolvas: Janikovszky Éva, Lázár Ervin és Michaelisz József.

1999. március 27.
Lipcse
20 óra
Magyar Est Kalász Orsolyával
Zenei kíséret: Pavlovits Dávid
Helyszín: Café Konrads

1999. március 30.
Magyar Kultúra Háza, Berlin
19.30
Magyar Est Janikovszky Évával, Lázár Ervinnel és Ficsku Pállal

 

--------------------

 

AZ ÍRÓK ÉS KÖLTŐK RÖVID BEMUTATÁSA:

Valamiben hasonlít egymásra Janikovszky Éva és Lázár Ervin: Egy gyerekgeneráció nőtt fel könyveiken, s mindannyian még felnőttkorukban is olvasóik maradnak. Hiszen műveik, mint minden igazán jó gyerekirodalom, minden korosztálynak szólnak. Janikovszky Éva "Felnőtteknek írtam" című könyvéből olvas fel németre frissen fordított részleteket, Lázár Ervin pedig négy német nyelven megjelent kötete valamelyikét mutatja be a hallgatóságnak.


Michaelis József
Sombereken született, költészetének minden kérdése származásából ered: németkedés nélkül németnek lenni, magyarnak lenni, miközben német marad az ember.


Kalász Orsolya
"Ne higgyetek senkinek 30 fölött." - hangzott egykor a német diákmozgalom mottója. Kalász Orsolya költő az 1960-as generációhoz tartozik, és e nemzedék költészetét gyűjti egybe a Frankfurti Könyvvásárra. Ezen az estén a Café Konrads-ban kávé, bor és sör mellett többek között saját műveit (Galrev, 1997) olvassa fel. A további jó hangulatot Pavlovits Dávid gitárjátéka biztosítja.


Ficsku Pál
Posztmodern disznók videóznak, és közben mogyorót rágcsálnak. A kondás is nézi velük és látja Fukuyama ideológust, aki éppen megjósolja "a történelem végét". Felvetődik a jogos kérdés: etessük-e tovább a disznókat?

 

 

Logo
Frankfurt '99 Kht.
Budapest, 1054 Báthori u. 10.
Fax: +(36) 1 269 20 53
E-mail: frankfurt_99.kht@mail.matav.hu