SZÍNHÁZI ÉS TÁNCBEMUTATÓK

 

A magyar színházat különböző előadások és egy antológia mutatják be a német közönségnek, az új magyar táncművészetet számos fiatal koreográfus munkáival.

A Kortárs Művészetek 1998 óta működő Háza, a köznyelvben TRAFÓ, október 8.-án és 14.-17-ig lehetőséget kap arra, hogy a Künstlerhaus Mousonturm-ban bemutatkozzék Fiatal magyar koreográfusok legújabb munkái, a Balázs-Béla-Stúdió fiatal magyar filmeseinek dokumentum- és rövidfilmjei valamint művészi videók és kiállítások lesznek itt láthatók. Multimédia-produkciók, koncertek és partyk egészítik ki a programot.

A Theater 695-ben mutatják be Nagy András "Alma" című monodrámáját Alma Mahlerről, Dina Draegerrel és Ludwig Wüst rendezésében, németországi ősbemutatóként. A premier 1999. október 8.-án 19.30 órakor lesz 1999. november 3.-án a frankfurti Goethe Egyetem és a budapesti Színház-és Filmművészeti Főiskola közös produkcióját mutatják be a Theater 695-ben Lukács Györgyről és Peter Szondiról. A projektet Lehmann professzor és Nagy András magyar drámaíró vezetésével több szakaszban hajtják végre. A cél, közös kutatások és work shop-ok segítségével közösen kialakítani és színpadra állítani egy darabot.

A Schauspiel Frankfurt-ban a Könyvvásár alkalmából vendégjátékokat terveznek kortárs magyar darabokkal.

Az Euro Theater Central Bonn-ban Karinthy Ferenc "Budapesti álmok" című darabját mutatják be a zalaegerszegi Hevesi-Sándor-Színházzal együttműködve, Bagó Bertalan rendezésében. Az előadásokat október 14.-re és 15.-re, 20 órára, tervezik.

1999. október 17.én a Staatstheater Darmstadt-ban az Európa-szerte ismert és több díjjal kitüntetett táncszínház együttes a “Sámánok” vendégszerepel a "The Dissimulators" című darabbal. Erre a napra még egy új magyar színdarab dramatizált felolvasását és egy zenei rendezvényt terveznek.

A Könyvvásár alkalmából öt jelenkori magyar szerző színdarabjait tartalmazó antológia jelenik meg- "ajánlókönyvként" a jövő számára és a könyvvásáron tartandó felolvasások alapjaként. Az antológiában megtalálhatók Esterházy Péter és Parti Nagy Lajos sikeres színdarabjain kívül az eddig csak bennfentesek által ismert drámaírónő, Filó Vera egy műve is.

Kurátor: Szilágyi Mária, színháztudományi kutató, a német nyelvű színház referense/ Magyar Színházmúzeum, Remetehegyi u. 29, 1037 Budapest (Telefon: 00-36-1-3672-166, e-mail:creativ.media@mail.datanet.hu)

 

 

Mousonturm - Trafó fesztivál
Frankfurti Könyvvásár 1999. október

 • Kiállítás - október 8. - 31.
  Október 8., péntek Kiállításmegnyitó
  Megnyitja: Andreas Bee
  Kiállító művészek:
  Beöthy Balázs, Gerhes Gábor, Koronczi Endre, Pál Zsuzsanna Rebeka, Sugár János, Várnai Gyula, Schneemeier Andrea
 • Október. 14.,csütörtök
  19.30 Nagyterem Megnyitó
  • Szabó György – Trafó KMH igazgatója
  • dr. Schiffer János – főpolgármester helyettes
  • dr. Helga Budde – frankfurti képviselő
 • 20.00 Film - animációs és rövid kísérleti filmek
  szerkeszti és szakmai bevezetőt mond:
  Varga Balázs, Magyar Filmintézet
  • Program
  Mispál Attila: Altamira (1997)
  Iványi Marcell: Szél (1995)
  Igor és Ivan Buharov: Vasárnap 1995)
  Hajdú Szabolcs: Necropolis (1997)
  Cakó Ferenc: A homok dala (1995)
  Tóth Pál: Egy újabb nap (1999)
  • Művészvideók
  Szerkeszti és bevezetőt mond:
  Tímár Katalin művészettörténész
 • 21.30 Stúdió Táncszemle
  • Kompmánia: trió
  • Szabó Réka: trió + dob
 • Október. 15., péntek
  Stúdió 18.00 Irodalom – líra és próza
  Felolvasóest (2 nyelven)
  • Szakmai vezető: Gerhardt Falkner
  • Filó Vera, Imreh András, Kalász Orsolya, Kemény István, Térey János

Próza:
Hazai Attila: Budapesti skizo c. könyv
Zilahy Péter: Az utolsó ablakzsiráf c. könyv – közreműködik: Katrin Röggla

Nagyterem 21.00 Hosszú éjszaka/Long Night

  • Szemző Tibor / Gordiusi Csomó
  • Márkos Albert - akusztikus hangszer
  • Bicskey Titusz - DJ
  • Palotai Zsolt - DJ
  • Nagy Eszter – VJ
  • Politzer Péter – VJ
 • Október. 16., szombat
  Stúdió 19.00 Kerekasztal-beszélgetés
  Művészeti stratégiák, kontinuitás
  Politikai változások, tapasztalatcsere
  Vezeti: Sugár János
  Vendégek: Prőhle Gergely, Szabó György, Dr. Helga Budde, Dieter Buroch, Szilágyi Mária, Dr. Matthias Müller-Wieferig
 • Nagyterem 21.00 Hosszú éjszaka/Long Night
  • Szemző Tibor / Gordiusi Csomó
  • Korai Öröm - vizuális zene
  • Bicskey Titusz – DJ
  • Palotai Zsolt - DJ
  • Nagy Eszter – VJ
  • Politzer Péter –VJ
 • Október. 28., csütörtök
  station Demedusator internet-projekt bemutatása,
  beszélgetés magyar médiáművészetről: Szegedy-
  Maszák Zoltán, Fernezelyi Márton, Dr. Michael Klein
  Társrendező: Institut für neue Medien

 

 

Szabó Réka: Szonáta
(kb. 23 perc)

A bécsi klasszikában kikristályosodott szonáta rendkívül kötött formájú. Három tételének tempója allegro (középgyors), andante (középlassú) vagy adaggio (lassú) és vivace (nagyon gyors). Az első tétel formája rendszerint a szigorú szabályok szerint építkező szonátaforma, a harmadiké pedig a témát többször körültáncoltató rondo.

Koncepció: Szabó Réka
Koreográfia és tánc: Kulcsár Enikő, Zsarnóczay Gizella, Szabó Réka
Zene: Geröly Tamás (dob), Szabó Réka (ének)
Fény: Bánki Gabriella

A darabról

A Szonáta az 1997-es Inspirációra készült, ahol elnyerte a verseny koreográfiai fődíját és a MU Színház közönségdíját. (Az Inspiráció a Műhely Alapítvány által szervezett koreográfiai verseny, fiatal, új utakat kereső koreográfusok számára.)

Számomra mindig is izgató kérdés volt, hogy a tánc inkább színház-, vagy inkább zene-jellegű-e, hogy az előadók emberek-e vagy inkább hangszerek. A darab kísérlet arra, hogy egy táncelőadás zenemű-szerűségét hangsúlyozza, ezért is választottam vázául a zenei formát. Fontos volt számomra az előadást kísérő élő zene is, kihívást jelentett a zenésszel folytatott közös munka, hogy hogyan alakítja egymást az alkotás folyamán zene és tánc.

A három tétel három nagyon különböző hangulat, mindegyik tulajdonképpen egy-egy kép, egy-egy mondat kifejtése. A kapcsolat közöttük egyrészt a zene, másrészt van tartalmi összefüggés is: mindhárom kép a bezártság érzését fogalmazza meg, csak más-más formában.

Az első tételben a kosztümök nagyon groteszk, behatárolt életteret teremtenek számunkra, de mi ezek között a korlátok között úgy élünk, mintha észre sem vennénk őket, mintha ez volna a legtermészetesebb.

A második tételben a sötétbe vetített, csak a testünkön megjelenő redőny- és kerítésrácsok mögött táncolunk. Megjelenik az énekhang, az egész rész sötét, lassú, fájdalmas.

A harmadik tétel, mint ahogyan a szonátákban is általában, rondo formájú, ahol a téma többször, különböző alakban tér vissza. A téma a kezek visszafojtott remegése, mely szabadulni nem tudó indulatokról árulkodik.

Szabó Réka

A tánc csak hobbi volt a számára, ameddig diplomát nem szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematika - számítástechnika szakán

A fordulópontot 1994 hozta, amikor Rui Horta beválogatta abba a - szinte kizárólag az akkori modern táncélet krémjéből álló - csapatba, akikkel magyarországi koreográfiáját készítette.

1995-ben kezdett saját darabokat csinálni. 1997-ben pedig a Szonáta című alkotásával elnyerte az Inspiráció koreográfiai fődíját. Az itt nyert pénzen készítette az 1998 áprilisában bemutatásra került Kontroll kontra című darabját.

Legutolsó szólódarabja a Lila hangyász. Táncosként olyan kiváló koreográfusokkal dolgozott, mint Rui Horta, Jo Anders, Berger Gyula, Gál Eszter. Jelenleg Havier de Frutos-szal dolgozik

Geröly Tamás

Ütőhangszereken játszik és tanít. Elkötelezett híve a jazz egyik speciálisan magyar vállfajának. Kilenc évig játszott a Dresch Quartetben, de a legkülönbözőbb formációk tagjaként bejárta az országot és külföldön is sokszor fellépett. Számos kortárs táncszínházi előadásban lépett fel (Compagnie Joseph Nadj, TranzDanz).

 

 

Logo
Frankfurt '99 Kht.
Budapest, 1054 Báthori u. 10.
Fax: +(36) 1 269 20 53
E-mail: frankfurt_99.kht@mail.matav.hu