FRANKFURT '99 - KÖZÉPPONTBAN MAGYARORSZÁG

 

agyarország a Frankfurti Könyvvásár fővendége az ezredfordulón. Az 1999. Október 13-17-e közötti részvétel a magyar államiság millenniumi ünnepségsorozatának nemzetközi nyitánya a harmadik évezred küszöbén, az európai uniós csatlakozás jegyében. A Frankfurti Könyvvásár a nyomtatott és elektronikus könyvkiadás üzleti csúcstalálkozója, ahol fővendégként Magyarországnak nagyszerű lehetősége lesz arra, hogy történelmét, kultúráját, jelentős kulturális személyiségeit és intézményeit népszerűsítse: több ezer könyvet - köztük tudományos munkákat, illetve CD-ROM-okat - fog '99-ben a Frankfurti Könyvvásár központjában, az 1800 négyzetméteres magyar pavilonban kiállítani, és kulturális eseményeket szervez szerte Németországban. A magyar irodalom, színház, képzőművészet, zene, tánc, filmművészet java fog bemutatkozni.

Az 1998-as Frankfurti Könyvvásáron Magyarország előkészíti jövő évi szereplését: megjelenik a '99-es magyar logo, Zsótér László pályázatnyertes munkája, a lepke, a "Magyarország - határtalanul" szlogenjével.

Az idei kiállítás szervezése az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztériummal közösen, az ITDH Hungary Rt. bevonásával történt. A 300 négyzetméteres magyar stand belső berendezésének és az installálás munkálatait az Interreklám Holding Kft. végezte.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának megbízásából a Frankfurt'99 Kht. 45 kiadó könyveit térítés nélkül juttatta el a vásárra, az általa bérelt 150 négyzetméterre. Ezenkívül további 16 kiadó könyvei is megjelentek az egységes arculatú magyar standon.

Október 8-án 18 órakor a Lesezeltben Esterházy Péter tartott felolvasást, írásait Judy Winter neves német színésznővel közösen tolmácsolta, zongorán kísérte: Selmeczi György.

A következő napon, október 9-én délelőtt 11 órakor Prőhle Gergely, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közigazgatási államtitkára és dr. Bernáth Árpád, a Frankfurt '99 Kht. ügyvezetője, a könyvvásár igazgatójával, Peter Weidhaas-szal közösen nemzetközi sajtótájékoztatót tartott az 1999-es magyar szereplés koncepciójáról és előkészületeiről.

 

---------------------

 

ÍRÓK, KÖNYVEK, PROGRAMOK

hazai és külföldi könyvkiadók, szerzők és fordítók három fordulóban pályázhattak az 1999-es Frankfurti Könyvvásárra szánt művek kiadásának támogatására. Az első forduló eredményei megjelentek a sajtóban, a második eredményeit a Frankfurt '99 Kht. ugyancsak a sajtó rendelkezésére bocsátotta. A harmadik kiadói és fordítói pályázat beadási határideje 1998. október 26.

Vendégként Frankfurtban jövőre jelen lesz többek között Faludy György, Haldimann Éva, aki több mint harminc éve ír a Neue Zürcher Zeitungban a magyar irodalomról, Határ Győző, Hubay Miklós, Juhász Ferenc, Hans Skirecki, aki irodalmunk egyik leghűségesebb, legrégebbi átültetője, Sütő András és Szabó Magda. Közel száz - köztük idegen nyelven alkotó - magyar író fog szerepelni, felolvasást tartani, a műfordítók szemináriumon vehetnek majd részt.

A támogatási program keretében jelennek meg könyvek németül, angolul, franciául, olaszul, finnül, norvégul, spanyolul, törökül, szlovénul, románul, bolgárul, csehül, szlovákul, horvátul és lengyelül. Két támogatott angol nyelvű könyv már napvilágot látott: a Corvinánál Balázs Géza The Story of Hungarian - a Guide to the Language című magyar nyelvtörténete, a Palatinusnál pedig egy kortárs magyar novella antológia, Thy Kingdom Come - 19 short stories by 11 Hungarian authors címen, Molnár Eszter fordításában.

Lezárult a CD-ROM pályázat, négy kiváló munka befejezésére elegendő pénzt osztott szét a zsűri.

Folytatódik a kulturális rendezvények szervezése, lehetőség szerint egész Németországot behálózva. Az Esterházy-gyűjtemény a Schirn Kunsthalléban mutatkozik be, kiállítás nyílik Rippl-Rónai József képeiből, Liszt-Ligeti hangverseny lesz a frankfurti Alte Operben, Kocsis Zoltán vezényletével. A zenei programok keretében fellép a Muzsikás együttes és Sebestyén Márta. Az archív magyar filmek sorozatát a frankfurti Filmmúzeumban láthatják majd. Az érdeklődők színházi és táncszínházi produkciókban válogathatnak.

 

Logo
Frankfurt '99 Kht.
Budapest, 1054 Báthori u. 10.
Fax: +(36) 1 269 20 53
E-mail: frankfurt_99.kht@mail.matav.hu