A MAGYAR KULTÚRA BEMUTATKOZÁSÁNAK ALAPELVEI A FRANKFURTI KÖNYVVÁSÁRON

 

agyarország kultúrája ezer éve a nyugati kultúra része és számos kölcsönhatásban áll azzal. Ezért a Frankfurti Könyvvásáron be akarjuk mutatni Magyarország helyét az európai kultúrában és a Magyarország és Európa közötti termékeny művészeti cserét. Másrészt a művészi alkotás széles palettájával a magyar kultúra eddig külföldön még ismeretlen vonásait kívánjuk reflektorfénybe állítani. A központi téma jelmondatát - Magyarország határtalanul tehát kétféleképpen valósítjuk meg: nyitottak vagyunk kifelé a szomszédos népekkel és kultúrákkal szemben, és nyitottak vagyunk az országon belül minden stílusirányzat és áramlat figyelembevételére és elfogadására.

A magyar irodalmat a Könyvvásáron ezért nemcsak a már ismert nevek fogják képviselni, fiatalabb és külföldön kevésbé ismert szerzők is be fogják mutatni műveiket. A magyar szerzők bio-bibliográfiai adatbankja - rövid bemutatás, publikációs lista, már megjelent német nyelvű fordítások- teszi teljessé a képet. Az új szépirodalmi művek gazdag kínálata mellett más szakterületek széles választéka képviseli Magyarországot.

A magyar képzőművészet is átfogóan képviselteti magát. Frankfurtban többek között kortárs művészek válogatott művei, egy Rippl-Rónai-kiállítás és az Esterházy-gyűjtemény lesznek megnézhetők. A magyar művészek kifejező eszközeinek gazdagsága és e művészet európai-humanista irányultsága hatásosan dokumentálódnak.

A zenei program, melynek fénypontja egy gálakoncert lesz az Alte Oper-ban, a modern zene széles skáláját mutatja, Liszttől és Bartóktól Kurtágig és Ligetiig. De az érdeklődő közönség az autentikus magyar népzenét is megismerheti. Itt is, mint a magyar színházi-, film- és fotóművészet bemutatásában, a változatosság, sokféleség és nyitottság a kulcsszavak.

 

 

Logo
Frankfurt '99 Kht.
Budapest, 1054 Báthori u. 10.
Fax: +(36) 1 269 20 53
E-mail: frankfurt_99.kht@mail.matav.hu