A MAGYAR PAVILON (3.0 CSARNOK) KONCEPCIÓJA

 

 

Frankfurti Könyvvásár történetében először fordul elő, hogy egy fővendég ország a pavilont, az ország önábrázolásának helyét, és könyvkiadóit azonos helyen mutatja be. A 3.0 csarnok a könyvvásár alatt a 3.0 Magyarország csarnok lesz és ezzel központi találkozóhelye és információs centruma mindazoknak, akik érdeklődnek a magyar irodalom és művészet iránt. A magyar konyha is itt fog bemutatkozni. Egy magyar étterem és egy valódi "budapesti kávéház" magyar specialitások érdekes és bőséges választékát kínálja a közönségnek.

 

 

A Ferencz István és Ekler Dezső által tervezett 3.0 csarnok mintegy 5.300 m2 területével számos kiállítás illő keretéül szolgál majd. Így látható lesz többek között 12 kiemelkedő magyar tudós és művész szobra, akik a művészet és kultúra egy-egy területét reprezentálják. A zenét például Bartók Béla, az irodalmat József Attila és az orvostudományt Semmelweis Ignác képviseli. A többi terület és személyiség:

Könyvkiadás: Misztótfalusi Kis Miklós
Vallás és művelődés: Pázmány Péter
Matematika: Neumann János
Agrártudomány: Tessedik Sámuel
Képzőművészet: Csontváry Kosztka Tivadar
Felfedezések: Kőrösi Csoma Sándor
Jog és közgazdaság: Széchenyi István
Hadtörténet, építészet: Hunyadi János
Természettudományok: Szent-Györgyi Albert

A Szép magyar könyvek kiállítás a szép könyvek esztétikai fejlődését mutatja a századfordulótól 1980-ig. Falus Elek, Kozma Lajos, Lesznai Anna és Rippl-Rónai József könyvei éppúgy megtalálhatók lesznek, mint Szántó Tibor művei. Illusztrátorok is képviseltetik magukat, például Kass János, Maurer Dóra vagy Swierkiewicz Róbert munkáival.

A Magyar hírességek a nagyvilágban tudománytörténeti kiállítás nagy magyar feltalálókat és innovációkat méltat. A kiállítás Ligeti Györgytől Teleki Sámuelen és Zwack Péteren át Zsolnay Vilmosig és Hauser Arnoldig ível. Néhány fontos találmányt modellek segítségével ábrázolnak, így például Eötvös Loránd ingáját vagy Jedlik Ányos motorját. Megtekinthető ezenkívül a 16., 17. és 18. Században, Frankfurtban kiadott tudományos könyvek egy gyűjteménye is.

A Német-magyar kölcsönhatások a könyvkultúrában című kiállítás a 15. és 19. Század között Magyarországon működött német könyvkiadók tevékenységével foglalkozik. A kronológiailag és tematikusan rendezett kiállítás, Hess Andrástól Theobald Fegerren és Ratoldton át Klöszig terjed. Láthatók a magyar diákok jénai, hallei, erlangeni és wittenbergi vándorlásának nyomtatott bizonyítékai is. Tanulmányozhatók a reformkor nagyjainak, Wesselényinek, Táncsicsnak, Széchenyinek vagy Kossuthnak betiltott könyvei is, melyeket Lipcsében nyomtattak.

 


Klikkeljen a képre!

 

Egy országismereti, turisztikai tartalmú kiállítás Magyarország kilenc régióját mutatja be érdekes és igényes könyvekkel, képekkel és filmekkel.

A Madáchot bemutató kiállítás középpontjában fő műve Az ember tragédiája áll, számos színpadképpel, illusztrációval és fordítással, részben CD-ROM-on is.

Interaktív zeneszobát rendeznek be. Itt a közönség CD-k széles választéka útján kaphat áttekintést a magyar zenetörténetről, a komolyzenétől a popig és rockig- A látogatók egy kerek asztalnál ülve, érdeklődésük és ízlésük szerint szolgálhatják ki magukat és tehetnek zenei utazást Magyarországra. Kották és könyvek szemléltetik a magyarországi zene történetét.

Egy további kiállítás címe Multimedial. Itt vetítők, számítógépek és CD-ROMok segítségével tehető virtuális kirándulás Magyarországra és csodálható a kultúra "ez egyszer másképp".

A Books on Hungary nemzetközi kiállítás a Frankfurti Könyvvásár által összegyűjtött 1500 kiadványt mutat be, melyek valamilyen módon mind Magyarország témájával foglalkoznak.

Újítást jelent továbbá az intenzív együttműködés a következő központi téma-országokkal, Lengyelországgal és Görögországgal, melyek bekapcsolódnak a 3.0 csarnok programjába és bemutatóiba.

 

 

Logo
Frankfurt '99 Kht.
Budapest, 1054 Báthori u. 10.
Fax: +(36) 1 269 20 53
E-mail: frankfurt_99.kht@mail.matav.hu