MŰFORDÍTÁSOK TÁMOGATÁSA MAGYARORSZÁGON

 

a.) A Fordítástámogatási Alap a Magyar Könyv Alapítványon belül támogat külföldi kiadókat, melyek magyar szépirodalmat adnak ki, és fedezi a műfordítás költségét (60-100%) a könyv kiadása után. A pályázatok beküldési határideje minden év március 31. és október 31.. Vezető: Károlyi Dóra, Tel. és Fax: (36-1) 251 76 76, e-mail: dora.karolyi@mail.matav.hu

b.) A Magyar Műfordítóház Balatonfüreden négy- hat és nyolchetes ösztöndíjakat ad műfordítóknak, akik magyar irodalmat a saját anyanyelvükre fordítanak. A ház az nyugat-európai műfordító központokhoz igazodik (pl. Straelen und Arles) és egyidejűleg öt műfordítónak ad helyet (Tel./Fax: (36) 1/215 40 75, email: mfordhaz@mail.matav.hu)

c.) A magyar kultuszminisztérium a Frankfurti Könyvvásár 1999 alkalmából ahol Magyarország mint kiemelt kiállító vesz részt, egy Közhasznú Társaságot hozott létre, amely már két alkalommal egy pályázatot írt ki magyar irodalom műfordításának támogatására, mely 1999 őszéig fog megjelenni. A támogatást úgy külföldi, mint belföldi kiadók igénybe vehetik.

d.) A Petőfi Irodalmi Múzeumban német és osztrák irodalmi házak mintájára egy Irodalmi Magyar Házat és egy Kortárs Irodalmi Központot rendeztek be. A felolvasások és szimpóziumok mellett helyet ad különböző irodalmi szervezeteknek és találkozások helyéül szolgálhat. Továbbá egy adatbank létrehozása is tervezet, melynek célja a jelenkor szerzőinek dokumentálása. (H-1053 Budapest, Károlyi M. u. 16.)

 

 

Logo
Frankfurt '99 Kht.
Budapest, 1054 Báthori u. 10.
Fax: +(36) 1 269 20 53
E-mail: frankfurt_99.kht@mail.matav.hu