A MAGYAR KÖNYVKIADÁS- ÉS KERESKEDELEM HAGYOMÁNYOS RENDEZVÉNYEI

 

magyar könyvkiadók és kereskedők egész éven át meghívnak rendezvényeikre külföldi kiállítókat és maguk is bemutatkoznak ilyeneken. Így a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 1999 április 20 és 23 között már hatodik alkalommal került megrendezésre. A Könyvfesztiválon a magyar könyvkiadók és terjesztők legnagyobb része kiállít, de a világ több mint 25 országából külföldi kiadók is. A standoknak kb. 10%-át német nyelvű kiadók bérlik. A Budapesti Könyvfesztivál ugyan kiállítás és vásár is, de a hangsúly a kiadók és könyvkereskedők találkozásán, az élénk vitákon és kommunikáción van.

A Könyvhét idején a kiadók szerte az országban - 40-50 városban - rendezvényeket tartanak a könyv témájával kapcsolatban. A legtöbb kiadó erre az időpontra hozza ki új kiadványait. Ez nem annyira a szakmai közönségnek szóló rendezvény, mint inkább a nagy nyilvánossághoz forduló. A kiadók számításai szerint tavaly a Könyvhét alatt 1 milliárd Ft (kb. 78 millió DM) értékben adtak el könyveket. A Könyvhetet minden évben június elején rendezik.

A Tudományos-, Szak - és iskolai Tankönyvek kiállítása, melyet az idén november 3. és 5.között hatodszor rendeznek meg a Budapesti Műszaki Egyetemen, inkább a szakmai közönségnek szól. Az itt kiállított iskolai-, szak- és tudományos könyvek az évi kiadványok mintegy 40-át teszik ki. A kiállításon kb. 70 kiadó vesz részt, melyek a Felsőoktatási Alapítványtól ez évben 400 millió Ft (kb. 33 millió DM) támogatást kapnak. A kiállítás idején a tanulóknak és egyetemi hallgatóknak lehetősége van kedvezményes áron vásárolni könyveket.

A magyar könyvpiac egyik legfontosabb eseménye a Téli Könyvvásár. Sok kiadó a karácsony előtti időben jelentteti meg igényesebb és drágább kiadványait. A tapasztalatok szerint a kiadók és kereskedők az év utolsó két hónapjában szerzik egész évi forgalmuk egy harmadát.

 

 

Logo
Frankfurt '99 Kht.
Budapest, 1054 Báthori u. 10.
Fax: +(36) 1 269 20 53
E-mail: frankfurt_99.kht@mail.matav.hu