MAGYAR KÖNYVKIADÁS
– TÉNYEK ÉS SZÁMOK

 

zt a tényt figyelembe véve, hogy a jó minőségű könyvek kiadása a pénzügyi támogatástól függ, egy sokrétű támogatási rendszer és a meglévő források jobb kihasználása nagyban növelheti a megjelentetett könyvek számát. Annak ellenére, hogy az összes megjelent kiadványszám csökkent, a forgalom a duplájára nőtt, s a megjelent új művek száma is ugrásszerűen nőtt. Több, mint 10.000 új mű megjelentetése nemzetközi mércével is jó eredmény volt 1997-ben.

A kiadott művek száma 1998-ban a következőképpen alakult:
Szépirodalom: 2049
Természettudományos művek: 1435
Humántudományos művek: 711
Ifjúsági irodalom: 510
Tankönyvek: 1119
Egyéb könyvek: 2182

A könyvkiadók korábban nemzetközi összehasonlításban szokatlanul magas száma mára reális piaci mértékre csökkent. Egy-egy kiadó akkor tekintheti magát “nagynak”, ha több, mint 100 művet ad ki évente. Magyarországon most 20 ilyen kiadó működik, ezek az összpéldányszám kb. 60%-át adják ki. A kis kiadók évente 15-20 művel jelennek meg, ezzel a könyvpiac 30%-át tudhatják magukénak. A maradék 10%-ot a saját vagy az önkormányzatok kiadásában megjelent művek teszik ki.

A politikai változás okozta kezdeti nehézségeket túlélve a könyvkiadók helyzete az utóbbi években láthatóan stabilizálódott és javult, így sikerült a nemzetközi könyvpiacon is megvetni a lábukat.

A magyar Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és más kezdeményezések igyekeznek a jó minőségű könyvek megjelentetését támogatni. A támogatási programok középpontjában a magyar irodalom idegen nyelvekre való fordítása áll, mert csak így lehetséges a nemzetközi könyvpiacon való jelenlét és a fordítások híján egyébként csak kevesek által ismert magyar nyelvű irodalomnak a világirodalomban való méltó helyének elismertetése.

 

 

Logo
Frankfurt '99 Kht.
Budapest, 1054 Báthori u. 10.
Fax: +(36) 1 269 20 53
E-mail: frankfurt_99.kht@mail.matav.hu