MAGYAR FILMEK FRANKFURTBAN

 

A Frankfurti Könyvvásár keretében bőséges válogatást mutat be magyar filmekből a Kommunales Kino és a Frankfurter Filmmuseum.

A filmek kiválasztásakor többféle célt kívántak megvalósítani: Egyrészt történeti áttekintést lehetővé tenni, másrészt minél több különböző filmkategóriát és rendezőt bemutatni. Többek között dokumentumfilmeket, magyar némafilmek válogatását, valamint Budapestről szóló filmeket játszanak majd. Ezen túlmenően neves kortárs rendezők kitüntetett filmjei lesznek láthatók. A program ugyanakkor kevésbé ismert, külföldön még alig bemutatott filmeket is tartalmaz. Így például Máriássy Félix 1955-ben forgatott "Egy pikoló világos" vagy Várkonyi Zoltán 1965-ben keletkezett művét a "Keserű igazság"-ot.

A filmprogramokkal párhuzamosan filmtörténeti kiállításra is sor kerül. A közönség többek között válogatott magyar filmplakátokat tekinthet meg. A két jelentős kétnyelvű kiadvány, mely a magyar filmtörténetet mutatja be, a "Játékfilmek 1931-1998 - Magyar filmográfia" és a "A magyar film rövid története a kezdetektől napjainkig".

A játékfilmek, a dokumentumfilmek és a Budapestről szóló filmek mellett híradókat is bemutatunk, egy-egy játékfilmet az időben hozzá illő híradófilm vezet be. Ezenkívül két kíséleti illetve kisjátékfilmes blokkot láthatnak a nézők.

Kurátor: Gyürey Vera, filmesztéta, a Magyar Filmintézet igazgatója, Budapest
(Telefon: ++ 36 1 200 8739, cím: H-1021, Budapest, Budakeszi u. 51/b)

 

 

Logo
Frankfurt '99 Kht.
Budapest, 1054 Báthori u. 10.
Fax: +(36) 1 269 20 53
E-mail: frankfurt_99.kht@mail.matav.hu